Mac Donalds Nedeland

In Nederland zijn er 234 McDonald’s-restaurants (240 in 2014), waarvan 142 McDrives en 88 stadszaken, daarvan zijn er 209 in handen van een franchise-ondernemer verdeeld onder 78 franchise-ondernemers en 21 in handen van McDonald’s Nederland (juli 2012). Er werken in Nederland ongeveer 17.000 medewerkers bij McDonald’s. De McDrives zijn in het algemeen gelegen in een gemeente met ten minste 35.000 inwoners, aan een provinciale weg of rijksweg of op een andere zichtlocatie. In grotere steden (vanaf 100.000 inwoners) zijn er vaak ook één of meer stadszaken in het horeca- of winkelcentrum.[1] Sommige stadszaken hebben ’s zomers net als de McDrives een terras. Dit hangt niet alleen van de beschikbare ruimte af maar ook van het verkrijgen van een vergunning van de gemeente.

  • Het eerste McDonald’s-restaurant in Nederland en Europa werd geopend in Zaandam in 1971.[2]
  • De eerste McDrive in Nederland werd geopend op 25 september [3] 1987 in Huis ter Heide.
  • In 2006 is in Alphen aan den Rijn een proefvestiging langs de N11 geopend met een verhoogde oprijbaan voor de McDrive. Hierdoor is onder het hele gebouw ruimte voor een parkeergarage.
  • Op 16 maart 2010 is in Hoofddorp de eerste McDrive met Side-by-Side Drivelane (dubbele rijbaan) geopend.

 

Een product dat enkel in Nederland en op Curaçao wordt verkocht is de McKroket. Dit is een hamburgerbroodje met een kroketschijf die is afgeleid van het Nederlandse snackbarsucces: de kroket. De McKroket stond al op het menu toen McDonald’s in Nederland zijn eerste restaurant opende, net zoals appelmoes en kippenbout. Het product verdween echter na enkele jaren uit het assortiment. In 1999 vond de herintroductie van de McKroket plaats. Het werd een verkoopsucces wat de firma deed besluiten om deze burger permanent op te nemen in het assortiment.

In 2012 hield McDonald’s Nederland een wedstrijd genaamd de bekendste burger. Mensen konden op internet een burger samenstellen waar vervolgens op gestemd kon worden.

 


Koninklijke Schouwburg Den Haag